[vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze blog kregen we opgestuurd van Wendy van Leeuwen. Vorige maand werd het stalen frame van haar Tiny House geplaatst. Hieronder legt ze uit wat de voor- en nadelen van een stalen frame zijn![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tijdens het oriënteren en uitwerken van ons ontwerp hebben we natuurlijk heel veel verschillende  constructies bekeken en bijna elk huis werd gebouwd met houten skelet. Nu is Tim heel handig maar aangezien dit de basis van ons huis wordt en wij een uitdagend ontwerp hebben, wilden we toch iets meer zekerheid. Zekerheid dat de piano niet door de vloer zakt, dat we met gerust hart de snelweg op kunnen en ook een hersftstormpje kunnen weerstaan. 
Zo is Tim via internet met een leverancier van stalen frames voor huizen in contact gekomen om eens verder te oriënteren dan alleen hout. Dat bleek een interessant product. Niet alleen voor reguliere bouw van woningen maar zeker ook voor een Tiny House. Daarom heb ik de voordelen eens op een rij gezet, ik kan me voorstellen dat het voor meerdere Tiny house bouwers interessant kan zijn. 
Voordelen van het staalframe voor ons:

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kosten: het frame is onderaan de streep duurder dan de kosten van het hout dat je voor een Tiny house-skelet nodig hebt. Maar in ons geval hadden we voor een hout-skelet een timmerman moeten inhuren. En dat weegt qua kosten en uren dan weer niet op tegen het kant-en-klare staalframe.
Gewicht: Het staalframe wijkt qua gewicht niet veel af van het gewicht van een houten skelet. Ook dat is bij een Tiny house on wheels natuurlijk van belang. Toen we het staalframe geleverd kregen waren de grote delen erg flexibel maar eenmaal in elkaar geplaatst staat het als een huis!
Stevigheid: In vergelijking met andere Tiny Houses hebben wij een redelijk gecompliceerd ontwerp met diverse verdiepingen. Daarbij willen wij ook de scheepspiano op de woonverdieping plaatsen. Dit alles zorgt ervoor dat we geen risico’s met de constructie van ons huis willen nemen. Dit frame kan orkaankracht aan! We worden hooguit omgeblazen 🙂
Montage: Het ontwerp wordt door een digitaal systeem omgezet naar een frame-constructie. Dit wordt doorgestuurd naar de fabriek in Polen waar alle delen van het frame door een machine op maat geproduceerd worden. In zo groot mogelijke delen wordt het vervolgens maar de bouwplaats getransporteerd. In ons geval bestaat het frame uit 25 delen die met de juiste kennis en gereedschap binnen een dag afgemonteerd worden.
Isolatie: Omdat staal andere eigenschappen heeft dan hout is de isolatie nog belangrijker om condensvorming tegen te gaan. Dit betekent 40mm EXTRA isolatie aan de buitenkant. Maar in ons kikkerlandje zie ik daar alleen maar voordelen in 🙂
Nauwkeurigheid: Last but not least is een heel groot voordeel dat het frame op de mm nauwkeurig is. Hout wil nog wel eens werken, scheeftrekken of gewoon bij voorbaat al niet recht zijn. Dat hebben we gemerkt bij het maken van het vloerdeel. Daar hebben we bij het staalframe geen last van.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Deze voordelen kunnen voor anderen juist een nadeel zijn. Je moet de kosten ervoor over hebben en je kunt ook na productie lastig afwijken van het ontwerp. Maar voor ons is het de ideale oplossing.
Update Noordwijk Klein: Op dinsdagochtend 22 november is het frame geleverd vanuit de fabriek in Polen en vrijdag 25 november heeft Tim het samen met Henk van Hulst van Frame Factory en zijn zoon Rob het grootste deel van het staalframe op de trailer geplaatst. Voor Henk is staal een bekend product maar voor ons de eerste keer dat dit uitgevoerd wordt voor een Tiny house (zover wij weten). Omgekeerd was Tiny houses redelijk onbekend voor hen en een mooi project om het staalframe als bouwproduct toe te passen. 
Het verliep allemaal heel voorspoedig en ik kan iedereen aanbevelen de optie van het staalframe te overwegen. Neem gerust contact met ons op als je er meer over wil weten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Wendy van Leeuwen schrijft haar blogs ook voor Noordwijk Klein, lees hier meer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. Ik heb wel eens gehoord dat staal ook als het verpakt is gevoeliger is voor blikseminslag .
    Miisschien als je een goede aarde- pen laat slaan is het opgelost maar dat weet een expert wel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *